نمونه گیری بتن تازه و سخت شده (Concrete Sampling) روشی معمول و در عین حال حیاتی است. که در سطح جهانی برای ارزیابی خواص مخلوط بتن اتخاذ میشود. نمونه گیری عمدتاً آزمایش اسلامپ، دما، مقدار چگالی و محتوای هوا و مقاومت فشاری بتن است، که با نمونه برداری روی بتن انجام میشود.
در حال حاضر این آزمون برای افزایش امنیت ساختمانها، پلها، بزرگراهها و … بسیار ضرورت دارد. به همین منظور در این مقاله قصد داریم شما را با تعریف نمونه گیری بتن و اهداف آن آشنا کنیم. با ما همراه شوید.
قدم اول در کنترل و آزمایش بتن، نمونهگیری از آن است. در واقع اعتبار آزمایشها و دقت نتایج وابسته به نمونه واقعی از بتن است. نمونه گرفته شده باید مشابه و معرف بتن باشد، تا به طور دقیق ویژگیهای بتن را به صورت کل منعکس کند.
در صورتی که نمونه معرف بتن نباشد، نتایج آزمایشات گوناگون به درستی روی مخلوط بتنی منعکس نمیشود. حتی اگر آزمایش بر اساس استاندارد انجام شود. به طور کلی، استانداردهای گوناگونی وجود دارد که نحوه به دست آوردن نمونه معرف هنگام استفاده از انواع تجهیزات اختلاط و انتقال را مشخص میکند.
لازم به ذکر است، نمونه گیری از بتن در دو حالت تازه و سخت شده انجام میپذیرد. این آزمایشها امکان اجرا به صورت فوری و در محیطهای کارگاهی را هم دارند. در نتیجه انتخاب درستی برای تامین امنیت پروژه برای سرپرست پروژه به شمار میرود.
طبق استانداردها و آیین نامه رسمی تعداد نمونه گیری بتن، محل های مناسب برای نمونه گیری و شکل و حجم نمونهها ذکر میشود. چنانچه نمونه گیری طبق استاندارد نمونه گیری و شرایط تدوین شده در استانداردها انجام شود، میتواند نتیجه درستی از شرایط سازه ارائه دهد.
در ادامه با انواع روش های نمونه گیری بتن آشنا میشویم.
مهمترین استانداردهایی که در سطح بینالمللی میتوان به آنها اعتماد کرد به ترتیب استاندارد ASTM، استاندارد En، آییننامه آبا و استاندارد ملی ایران است.
استاندارد ASTM C172 مختص نمونهبرداری از بتن تازه مخلوط شده است. بین روشهای آزمایش بتن، این روش برای ایجاد نمونههای مقاومت فشاری مناسب است.
زمان سپری شده از هنگام جمعآوری اولین و آخرین بخش نمونه مرکب، نباید از ۱۵ دقیقه بیشتر شود. چراکه از دست دادن زمان بیشتر از این تایم ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند موارد زیر شود:
روش نمونهبرداری از بتن بستگی دارد به مخلوطکنی که بتن از آن خارج میشود. اما حجم نمونه بتن باید به مقدار حداقل ۱ فوت مکعب باشد. علت آن است که؛
در این روش هدف، تعیین روشهای نمونهبرداری از بتن تازه برای تهیه آزمونههای لازم برای کنترل کیفیت بتن است. از نمونههای تهیه شده، برای آزمون ویژگیهای بتن تازه یا برای آزمون تعیین ویژگیهای بتن سختشده استفاده میشود.
در زیر مداراکی عنوان شده که طبق مقررات استاندارد ملی است، که به آن ارجاع داده میشود. و در واقع جزیی از استاندارد ملی ایران است:
وسایل لازم برای نمونه گیری بتن به این روش هم عبارت است از:
در این مقاله سعی کردیم با نمونه گیری بتن با دو روش معمول و مهم یعنی ASTM و استاندار ملی آشنا شویم. در پایان هم به نکاتی که در تست بتن لازم است بدانید اشاره داشتیم. معمولاً افرادی که این قصد را دارند، باید از کیفیت محصول اطمینان حاصل کنند. بنابراین، خریدار موظف به هماهنگی با آزمایشگاه برای نمونه گیری از بتن آماده و تست مقاومت فشاری آن در سنین مختلف است.
در آزمایشگاه ما آزمایشات دانه بندی، se، گرفتن نمونه انجام میشود. شما نیز میتوانید برای نمونه گیری بتن خود فرم تماس را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
جهت سهولت در امر پاسخگویی به شما بازدیدکنندگان گرامی، با راه اندازی پشتیبانی آنلاین، پاسخگوی سوالات شما عزیزان هستیم.
هرگونه سوال در خصوص محصولات و... را از طریق واتساپ با ما در میان گذارید.
ارسال پیام به واتس آپ از طریق موبایل